lördag 26 mars 2011

Hurtigruten

Jag fick tillfälle att åka en bit med Hurtigruten förra veckan. Mars månad kanske inte är den mest lockande för kryssningsresor längs nordliga delen av Norges kust, men just därför desto mer intressant som upplevelse.

Förutom det lilla konferensgäng på 7 personer jag hörde till befolkades båten - eller snarare båtarna, för vi åkte ett dygn söderut till Lofoten med en båt, och sedan ett dygn tillbaks till utgångspunkten Tromsö, med en annan - huvudsakligen av tyska turister i vad som föreföll yngre pensionsåldern.

Vi hade lagt vårt sammanträde på Hurtigrutten för att vi ändå skulle träffas i Tromsö, vilket visade sig så här under lågsäsong vara inte dyrare att ta en tur med båten än att alla skulle inkvarts på hotell. I realiteten var det nog faktiskt betydligt billigare. Och då kan vi inkludera lunchbufféer ett bra snäpp över t ex finlandsfärjornas.

Urval från lunchbuffén: Musslor, skaldjurssallad,
grillad kyckling, klyftpotatis...
Hurtigruten går mellan Bergen och Kirkenes, och ska man åka hela vägen tar det sex dagar. Jag undrar hur många kilo man skulle hinna lägga på sig under den tiden, för vad har man att göra på en båtlkryssning, annat än att äta och dricka, sitta i en fåtölj och läsa, tittar ut genom fönstret och kanske gå ut en stund på däck för litet frisk luft? Nej, två dygn kändes lagom.

Min favorit från lunchbuffén blev i alla fall  lättrökt hälleflundra i tunna skivor som nästan smälte i munnen. Till frukost rökt lax och kokta ägg...

Vädret var väl inte det bästa just de dagar vi var ute, men visst var det litet exotiskt att vara ute på sjön i snöoväder. Och naturen är dramatisk med fjällen som störtar sig rakt ner i fjorden. Eller om det kanske är havsbotten som reser sig rakt upp mot fjälltopparna, Jag vet inte. Skönt i alla fall att inte vara där med sin egen lilla segelbåt. Nedan ett fåtal av de drygt 200 foton resan bl a resulterade i (merparten ganska lika: hav, mörka moln, fjäll). Som vanligt är fotona klickbara för större storlek.

Utsikt från flyget mellan Oslo och Tromsö

Tromsö om natten

Väl ute på sjön blåste det bra. Antagligen ännu bättre på fjälltoppen 

En och annan bro gick vi under

Hamnen i Svolvaer på Lofoten, där vi gick i land

På den pittoreska restauranten i Svolvaer trakterades vi bl a medvad som kallades "valskinka".
Trots moraliska betänkligheter betydligt kostligare än vad det benämndes!
 
På återvägen passerade vi bl a Finsnes där denna fyr finns till beskådande

Åter i Tromsö. En liten bit av stan.
 

Inga kommentarer: