torsdag 10 oktober 2013

Paternalistiskt nyspråk på heraldisk nivå

Nu går skam på torra land!

Jag har tidigare varit inne på det där med nyspråk i den borgerligt politiska retoriken. Den gången var det KD som stod för det flagranta exemplet. Nu är det dags igen, men nu är det moderaterna som står för det språkliga övergreppet, och frågan är väl om det inte är ett än vidrigare exempel på lögnaktigt missbruk av begrepp. Moderaterna har alltså gjort sig en ny logga:

Man tar sig för pannan! Ska man skratta eller gråta? Snurra några varv i sin grav? Spy galla?

Jonas Sjöstedt kommenterar på facebook:
"Riktiga arbetarpartier försämrar inte arbetsrätten, de slår inte sönder A-kassan och de bryr sig om arbetsmiljö. Inte heller har de i historien motsatt sig i stort sett varenda reform som har gynnat arbetarklassen."
Så sant. Den så kallade arbetslinjen som alliansen hävdar att de driver - och som de menar berättigar dem till epitetet arbetarparti - har ingenting med arbetarpolitik att göra! Arbetarpolitik handlar om precis de saker som alliansen med moderaterna i spetsen ägnat all sin kraft åt att riva ner, som t ex solidaritet och gemensamt ansvar för allas välfärd.

Personligen finner jag också av en annan orsak moderaternas nya logga så vämjelig att jag blir rent illamående:

Reinfeldt har utvecklat paternalismen till näst intill parodisk fulländning när han inför snart sagt varje yttrande av kritik mot alliansens förda politik, lägger huvudet på sned, tittar mot kameran och med överdrivet pedagogiskt tonfall "förklarar" för oss varför kritiken skulle vara missriktad och varför de åtgärder som kritiseras trots allt är till allas bästa. Man kan riktigt känna den nedlåtande klappen på huvudet: ”Du för står nog inte riktigt det här lille vän, så lämna åt oss att sköta det här efter vårt gottfinnande så kommer allt att bli så bra så bra…”
Nu har moderaterna tagit samma taktik till närmast heraldiska nivåer: Jag tror faktiskt, och hoppas innerligen att den slår tillbaka. Hårt som bara fan.
- - -

(Visst kan man anföra angående Reinfeldts paternalistiska taskspeleri att han lärt sig det av Göran Persson. Det förmildrar inte omständigheterna, och länder inte Reinfeldt till minsta heder att han i det avseendet slår Persson på fingrarna  i det han tagit det till en rent vidrig nivå.)

Inga kommentarer: