söndag 27 februari 2011

Dagens gryta

Dags för litet matbloggande. Dagens kycklinggryta skulle jag för all del kunna kalla för coq au vin, men jag känner inte till könet på de ett och ett halvt fjärderfä vilkas raison d'être var att hamna i min Le Creuset...) Coq au vin är hur som helst en av mina favoriter. Den tar litet tid, men en hemmasöndag hinner man gott med att fixa till den.
Oppigårds spring ale

Som tidigare fastslaget: utan något gott att dricka är det svårt att få till något gott i grytan. Lade beslag på ett gäng Oppigårds Spring Ale för något tag sedan, och tänker att man kanske, förutom att njuta av den kan låta den fylla någon sorts besvärjelsefunktion.

God är den i alla fall, även om jag nog gillade fjolårets bättre. I fjol var humlen amarillo, i år är den chorizo - nej jag skojade bara chinook, är det. Intressant smak med en dragning åt lakrits, och en gnutta sälta.

Amarillon var mera blommig, som jag minns det. Jag är kanske litet av en softie, men jag skulle som sagt välja den senare, ifall jag haft något val. Amarillon lär visst levereras till pubar och restauranter, så jag får väl leta upp någon sådan med den i sortimentet...

Tre maffiga kycklinglår blir delade i två delar var och klappas ordentligt in med en blandning på måfå av vetemjöl, salt och svartpeppar. Jag hade inget vetemjöl annat än durumvetemjöl. Det kändes inte helt rätt men jag tog det i allafall. Mycket riktigt - eftersom durumvetet innehåller mer protein än vanligt vetemjöl tenderade det att bränna fast i pannan.
Kycklingdelarna får bryna en stund i pannan.
Det är viktigt att bryna runt om, så att det blir en stekyta innaför vilken saftigheten bevaras.
   
Rödvin, citron, vitlök, timjan, rosmarin och persilja i en enda röra, tillsamman med de brynta kycklingdelarna
får puttra en stund. Jag fuskar med att ha i ett par hönsbuljongtärningar också...


Medan kycklingen puttrar i rödvin och andra godsaker grovfördelar sig morötter, chalottenlök och champinjoner och lägger sig väl tillrätta i stekpannan  

OCh så till sist i med alltihop i stora grytan för vidare puttrande
Det var ju inte svårt! Idag blev det klyftpotatis till. Micron med grill fixar det på en kvart. Något att dricka till maten? Det blev ett glas Gnarly Head, californisk Zinfandel... skål och må det smaka!

lördag 26 februari 2011

Läsning i mänsklighetens yttersta utkanter

Under januarisemestern läste jag några böcker jag hade tänkt säga några kloka ord om. Det har inte hunnit bli av, tyvärr. Nu börjar de kloka ord som möjligen fanns i mitt bakhuvud helt förblekna, men p.g.a en bok jag läste nu på senaste norrlandsresa blev jag litet påmind om en del av semesterläsningen. En av de böcker jag gav min tid under semestern behandlade, liksom den som följde med på tågresa sistlidna vecka, förintelsen.
I julklapp fick jag Steve Sem Sandbergs roman De fattiga i Lodz. Jag och Sem Sandberg har inte riktigt dragit jämnt. Jag försökte en gång i tiden läsa hans rätt uppskrivna roman De ansiktslösa. Jag fann den oläsligt pretentiös, och förlorade allt intresse för hans vidare författarskap. Jag bestämde mig nu ändå för att ge honom en andra chans…

Bra beslut. En vindlande berättelse om gettot i Lodz. Litet svår att hålla ordning på. Drygt 600 sidor, och jag tappade emellanåt kollen på vem som var vem. Men i slutänden gjorde det ingenting. Jag – eller om det möjligen var författaren – fick ihop historien till slut.

En sak som jag fann fascinerande var att Sem Sandberg kunde skriva så humoristiskt. Jag hade inte väntat mig det av honom. Och jag hade inte väntat mig det av en berättelse om så horribla ting, men bitvis är den faktiskt vansinnigt rolig läsning. Den självutnämnde gettoledaren Rumkowski är visserligen på många sätt en förskräcklig människa, som skor sig på och utnyttjar andra – på alla upptänkliga vis – men han blir också, i sina futila försök att upprätthålla skenet att utvecklingen går att kontrollera, att han har den under kontroll, och att den tyska ockupationsmakten kommer att agera rationellt, något av en narraktig clownfigur.

Och den slapstickartade beskrivningen av hur den stora banketten urartar i något som skulle kunna beskrivas som matförgiftningsorgie:
Redan vid midnatt hade de första av de högtidsklädda dignitärerna börjat vackla ut i riktning mot innergården, där de tog stöd mot sotiga innerväggar och kräktes bakom hopdragna axlar. I foajén irrade folk vilset omkring. Några hade tagit skydd bakom det stora buffébordet eller bakom de stolar och bord som fortfarande stod kvar, medan köket och serveringsgången intill var upptagna av Gertlers livvakter som spydde ohämmat i allt som fanns att uppbåda av spannar och lårar, till och med de kastruller och uppläggningsfat där den korv låg kvar som ännu inte kommit till användning.
Att jag kom att tänka på Sem Sandbergs bok, igen, beror alltså på att jag precis läste en annan julklappsbok, fast från ett par jular tillbaks: Imre Kertész, Mannen utan öde. Förresten har boken förmodligen legat här ända sedan det år Kertész fick nobelpriset i litteratur: 2002. Jag antar att det var den julen jag fick boken av Katja. Av någon anledning blev den liggande oläst. Nu tog jag med den på senaste norrlandsturnén (Sundsvall/Östersund) då jag visste att jag skulle få mycket tågtid att läsa på.

Också den här boken är på ett märkligt sätt rolig. Inte så att Kertész beskriver situationer och episoder som komiska, men handlingen bygger på en 15/16-årings upplevelser, iakttagelser och krassa funderingar, samtidigt som den är skriven med den vuxne författarens formuleringskonst. Det ger märklig kontrast, och ett visst humoristiskt skimmer över stora delar av framställningen. (Jag kommer på något vis att tänka på Erlend Loes sätt att skriva i Expedition L.)

Hos Kertész uppskattar jag också de existentialistiskt klingande resonemang som förs, i synnerhet mot slutet av boken när han efter att ha återvänt till Budapest försöker, för dem som varit kvar i staden, redogöra för sina upplevelser, och förklara hur det över huvud taget var möjligt att överleva i koncentrationslägren.
Också jag hade genomlevt ett givet öde. Det var inte mitt öde men det var jag som genomlevde det /- - -/nu var jag tvungen att göra något med det, jag måste foga det någonstans, foga det till något, nu kunde jag ju inte nöja mig med att det bara var ett misstag, en slump, något som spårat ur eller kanske inte ens hänt.
Kertész' bok är, till skillnad från Sem Sandbergs ganska kort. Kort bok. Stor litteratur. Ingen motsägelse i det. Rekommenderar således läsning av både Sem Sandberg och Kertész! De är historiska dokument i litterär gestalt, och framför allt talar de om, och väcker funderingar kring det mänskliga livet, och kring vad en människa förmår utstå, om hon bara hittar enstaka små stunder av lycka, kamratskap, omsorg, ja t.o.m om lyckan består i ingenting mer än att någon enstaka gång då och då ges tillfälle att fly in i de egna drömmarna och fantasierna. Kertész avslutar:
Alla frågar bara om vedermödorna, om ”fasorna”, trots att det för mig kanske är den upplevelsen [av lycka] som är mest minnesvärd. Ja ,det är om koncentrationslägrens lycka jag borde berätta för dem nästa gång de frågar.

onsdag 23 februari 2011

Gamla tassemarker på gott och ont

Befinner mig i Östersund. Gamla tassemarker. Vet väl inte om jag har så mycket gott att säga om dem, men som det sägs: ”aldrig ens fel att två träter”. Ganska kul att komma hit trots allt. Och jag tycker precis som sist, för några år sedan, att stan har utvecklats till det trevligare. Vad som skulle ha varit trevligare då, början-mitten av sjuttiotalet vet jag egentligen inte, men nog är det som att det finns mera liv här nu.

Eftersom jag rekommenderat en thairestaurant i Piteå får jag väl göra detsamma här: Lilla Siam. Skillnaden handlar mest om några grader på richter skalan och om några tior till Thai Gardens fördel (någon tia på maten och nästan ett par vad gäller vinet.) Lilla Siam var väldigt gott, men alltså kanske litet ”over priced”. I jämförelse. Men nu har man ju vanligen inte att välja mellan en thairestaurant i Östersund och en i Piteå, så…

Som förrätt klassikern Thom ka gai och som huvudrätt Panaeng gai.
Helt tillfredsställande, om än inte som Thai Garden. Men visst, jag lär gå dit igen vid eventuellt kommande besök i Östersund!

För övrigt kan jag ju säga att lokal ale inte är att förakta. Jämtlands Pilgrim – intagen på Scandic hotellbar –riktigt, riktigt bra (se upp Oppigårds) tycker jag som gillar såna mulliga saker som Hobgoblin. Och litet fördelaktigt med aningen lägre alkoholstyrka. Kommer definitivt att kolla efter den på systemet hemmavid! Rekommenderas.

Slut för nu med denna rapport. I morgon blir det utbildningsmässa på gamla F4 (gudsförgäten plats out in the nowhere på Frösön) och sen hemresa. Hemma i Uppsala vid 22. Det blir en trevligt kort fredag på jobbet!

måndag 14 februari 2011

Pitepalt? Nej tack, men gärna en kryddig nudelwok!

Befinner mig plösligt i Piteå. Det är litet gulligt på något vis. Men jävligt kallt: -28! Nåja inåt landet har det visst varit neråt -40, så man ska inte klaga!

Det bästa med Piteå kan ju inte jag som tillfällig besökare veta vad det är, men rekommenderar den som har vägarna förbi och är sugen på litet god mat att besöka Thai Garden . Jag tänker inte utnämna mig själv till någon sorts expert på thai-käk, men gott är det på Garden, och utan att allting badar i kokosmjölk.

Till förrätt blev det en Tom Yam Goong, En klar soppa med räkor, där citrongräs, galangal och korinder balanserade perfekt mot varandra. Visst fick den näsan att börja rinna en aning, men stykan höll sig med god marginal på rätt sida smärtgränsen.

Huvudrätten Pat Sii Io Gai, en - i jämförelse med förrätten - ganska mild, krämig kyckligwok i black bean sauce tillsammans med mumsigt spänstiga nudlar. Oj så gott!

Till så här kryddig mat vill man gärna ha ett litet syltigt rödvin (ja, även till förrätten med sina räkor). Då smakar en Zinfandel fint, och en bra sådan - Turning Leaf - finns tacknämligt nog glasvis på menyn. Och 45:-/glas för ett vin som kostar 82:-/flaska på Systemet får väl ändå sägas vara rätt OK. Att jag dessutom fick råge på mitt andra (och sista - vill jag påpeka) glas, vilket jag tolkar som kompensation för aningen lång väntetid, gör mig inte mindre välvilligt inställd.

Helt klart vet piteborna att uppskatta stället. Under tidiga kvällen var det nästan fullt i resturangen samtidigt som det hämtades take away på löpande band. (Så jag hade verkligen all förståelse för att jag fick vänta på mitt andra glas vin.)
Alltså: hamnar du i Piteå - skippa palten och satsa på en mustig thaigryta, istället!

onsdag 2 februari 2011

Djupdykning

Det är märkligt såna saker man kan komma ihåg från sin barn-/ungdom. Som t. ex böcker man läste och fascinerades av. Djup 120 fot minns jag - men bara att den hette så,  och att den handlade om dykare. Vilken grabb har inte velat vara dykare (eller astronaut). Det är någonting med att befinna sig - visserligen i den här världen, inte en fantasivärld, men ändå - i en helt annan värld, och i en som vi människor faktiskt inte är skapta för att befinna oss i... 

Nu har jag varit där. I en av dessa andra världar. Ett besök rekommenderas! På Teneriffa bokade jag en dag med Easy Blue World. Förmiddag snorkling. Efter lunch, apparatdykning.

En minivan kom och hämtade vid hotellet litet för tidigt om morgonen och tog en mindre grupp några mil norrut längs kusten till Abades. Jag tänkte att det skulle bli spännande, och at det skulle vara kul ifall man fick se en eller annan fisk. Efter förmiddagens guidade snorkling - plaskande i ytan med snorkel och cyklop - var jag helt nöjd, och tyckte att jag fått valuta för mina €80.

Vattnet var klart, med sikt ända ner till botten runt 5 meter nedanför havsytan. Massor av fisk! T.o.m en liten haj,såg jag. Vår guide, Ronald, dök ner och plockade upp intressanta saker som t. ex. en havsgurka, en arrow crab (en spindelliknande krabba som lever på havsbotten) och annat smått och gott. Efter runt 40 minuter - varvid man trots våtdräkt och 20-gradigt vatten började vara litet nedkyld  - var jag helt nöjd och skulle kunnat åka hem och tycka att det var "money well spent", och ändå väntade det bästa!

Efter lunch (ingick inte i priset): apparatdykning. Gemensam genomgång, och sedan i plurret, var och en med egen instruktör/guide hängande som i ett snöre i rumpan. Efter att jag övervunnit - vill inte kalla det skräcken, men det är något så fullkomligt mot alla instinkter och reflexer att gå ner under vattenytan och fortfarande andas,och att lita på att det verkligen funkar... så - någonting är det som måste övervinnas, var det en helt fantastisk upplevelse! Jag såg i stort sett samma fiskar (+några men tyvärr ingen haj) som jag sett vid snorklingen, men jag befann mig mitt ibland dem, och de brydde sig inte mer om mig än att de simmmade undan litet lojt när jag närmade mig.

Costeaus undervattensvärld det är vad det var, och jag var mitt i den - alldeles på riktigt! Nedan följer litet bilder på fisk - och annat - jag såg. Tyvärr inte mina egna foton. (Säg inget till någon, man de är snodda på det där som heter Internet...)


Sea hare - en sorts jättesnigel. På torra land skulle jag tyckt att en 30-40 cm lång, och kanske 1 kg tung snigel var fruktansvärt äcklig, men här vid havsbottnen var den fascinerande, intressant och graciös.


En bläckfisk i sin håla.

Puffer (Vet inte vad den kan heta på svenska)


De här vackra fiskarna fanns det många av. Ornate Wrasse in English, tror jag...


Mycket vanlig - och vacker - firre. Blue fin damselfish.
 
Ska försöka ta reda på vad det här är för en. Vissa associationer till
myrslok får man ... men jag tror inte de är särskilt nära släkt.



Trumpet fish


Parrott fish


Coach's sea bream


Gold lined bream


White bream  - en vacker mindre släkting til Dorada,
som är en vanlig matfisk på Kanarieöarna


Arrow crab


Vet inte riktigt vad det är för fisk, troligen någon sorts bream
 Jag kommer att åka dit nästa gång igen. Förhoppningsvis har jag lyckats fixa en kamera jag kan ta med, inte bara på snorklingen, utan en som även klarar trycket på 5-7 meters djup. Och jag rekommenderar alla som åker på semester till Teneriffa att prova det här. Easy blue world var det jag var på, men det finns andra med liknande äventyr att - mot god betalning, förstås - bjuda på. Det är värt en hel del, faktiskt!

Och så här stilig såg man ut, 5 m under havsytan.