måndag 20 september 2010

Vad ska vi göra nu?

Vad ska vi göra nu när visionerna rasar
när arbetarklassen sviker och röstar fel
när verkligheten gör narr av profeter och gudar
när gummisnodden har kallnat och blivit stel
vad ska vi göra när inget i hela världen är sant
och när Höglund har blivit gammal och ointressant?
(ur Kjell Höglund: Höglund har blivit gammal)

Jaha. Så vet vi ungefär hur det gick i det här skitvalet. Man hade ju sett vartåt det barkade, så den enda överraskningen var väl att sd inte bara skulle ta sig in i riksdagen, utan dessutom med så pass många mandat. Och det blev man sannerligen inte stort gladare av.

Alla "gamla" riksdagspartier har sagt att de på inga villkor kommer att samarbeta med sd, och det är ju bra, i och för sig. Det man, som rödgrön-anhängare, kan oroa sig litet för är att alliansen, som rimligen bildar minoritetsregering, genom en uppgörelse med mp slår en bräsch i oppositionen.

Mp har sagt bestämt nej, till att etablera samarbete med alliansen. Kanske s och v faktiskt är mer öppna för en sådan lösning (även om det är svårt att tro att alliansen skule inleda någon hårdflirt med v).  Mp är mer svårplacerat på höger/vänster-skalan och därför är det nog mer riskabelt för dem att, efter att precis ha gått in i ett samarbete med s och v, plötsligt etablera ett nytt samarbete; denna gång med alliansen. S och v skulle komma undan med att hävda rent pragmatiska skäl för ett blocköverskridande samarbete, medan mp skulle riskera att uppfattas som än mer otydliga och därmed från både vänster- och högersidan ses som inte fullt pålitliga.

Som situationen nu är, kanske det bästa vi kan hoppas på är att alliansen tvingas till enskilda uppgörelser fråga för fråga, och därmed måste ägna så mycket tid och energi åt tungrodda förhandlingar med det ena och det andra partiet att de inte hinner vare sig besluta eller verkställa så värst mycket under mandatperioden.

Inga kommentarer: