lördag 25 december 2010

Kalkon

 Inser idag, juldagen, som så många gånger förr att köket är bästa stället att vara på. Jag mår så bra och är så lycklig som aldrig annars när jag får stå i köket oach laga mat i flera timmar. Det enda som kan konkurrera är att spela med Mangel. I dag var det kalkonen som skulle tillagas...


Hmmm, vad ska man dricka till matlagningen...? Oppigårds Winter Ale, förstås. Toprankad av de flesta tidningar. Så ock av mig. Det där lilla bryggeriet i Hedemora tycks inte kunna göra någonting fel! Dagen före julafton var de slutsålda på systemet. Men jag hade hunnit bunkra upp med några så jag kunde kosta på mig en till matlagningen. Jag har att bjuda på till middagen i alla fall.

4,5 kg kalkon
Som alltid kommer jag på, just som jag sätter igång, att jag glömt köpa sånt där snöre som man kan knyrta ihop änden av lårbenen med... Det går bra  ändå. Kalkonen kommer att bresa litet ekivokt och en del av stuffingen kommer att välla ut under tilagningen, men vaddå, det funkar.i alla fall.
Fyllning (stuffing): schalottenlök, vitlök, champinjoner, rosmarin, timljan, persilja...

Dags att få in den i ugnen. Termometer inkörd i köttigaste delen kommer att larma vid 84 grader

Färdig
  Till kalkonen: klyftpotatis, ugnsrostade rotsaker, svartvinbärsgelé. Var det nån som klagade på maten? Nä.

Inga kommentarer: