lördag 20 augusti 2011

Sjörapport 2011 #1

Måndag 8 augusti - Onsdag 10 augusti

Så gav vi oss äntligen iväg, Petra och jag, för att förhoppningsvis få vår synnerligen välförtjänta segelsemester...

Kom ut till Herräng på måndag 8 augusti och fann att seglingsvindarna var som bortblåsta. Hade det funnits vind kunde vi ju ha hunnit till Grisslehamn, om inte annat. Låg kvar i Herräng, och vaknade till en tisdag med blygrå åskmoln på himlen, då och då en åskknall inåt landet. Dessutom lovade väderprognosen ordentligt byiga vindar med uppåt 15-17 sekundmeter. Ingenting vi absolut ville ligga ute i... Det blev sålunda att snällt stanna ytterligare en natt.

Eyjafjallajökul? Nej, men upptornande åskmoln i Herräng.
Ännu onsdag förmiddag var det ganska tveksamt väder, så vi tog bilen in till Hallstavik och handlade litet  saker som vi - dvs framför allt Petra - kommit på skulle vara bra att ha. Bl a en vattendunk med kran. Dessutom hade vi ju hunnit knapra på skaffningen, inte minst folköls- och vinförrådet, så det var bra att fylla på något.

Mycket praktisk grej!
Vi bestämde att vi skulle se till att ta oss till Grisslehamn, och satsa på att bli inregnade där ett dygn, innan vi kunde riktigt hoppas på att ta oss vidare. När jag fyllde vattendunken gjorde jag dagens - kanske veckans - goda gärning, och räddade en liten paddfamilj som hamnat i botten på ett plaströr som var nergrävt vid vattentappen. Alla småpaddorna blev jätteglada när jag fyllde röret med vatten så att de kunde kravla sig ur det. Jag tror att även den stora paddan blev glad, men det är svårt att veta med paddor. De är liksom litet buttra i grunden...
Paddorna kravlar lyckliga åt alla håll när de äntligen kan komma upp ur röret som hållit dem fångna
Passade också på att tömma toan innan vi skulle ge oss iväg. Inte roligaste syssla man kan tänka sig, men som det inte mönstrat på någon liten skeppsgosse att hunsa och ge de tristaste och mest motbjudande sysslorna fanns ju ingen annan råd än att själv ombesörja även sådana göromål själv.

Nå, så gav vi oss till slut iväg. Den gamla utdömda dieselmotorn dunkade på fint om än aningen ojämnt.


More to come...

2 kommentarer:

Perra sa...

Väntar (o)tåligt på mer. Att paddor liksom är buttra från början hade jag ingen aning om, men frågan är ju om jag då är en padda? Jaja, man lär sig alltid ngt nytt varje dag.

Dieselmotorn dunkar på, men den gamla eller en ny inköpt?

Fin liten videosnutt också.

Martin sa...

Lugn, det kommer mer... Har 215 foton och tre videos (batterierna tog slut, tack och lov, kanske man skulle säga).

Martin