söndag 21 augusti 2011

Sjörapport 2011 #4


Frida i Linanäs gästhamn
 Vi sov gott igen. Man gör gärna så i båten. Grannarna kom hem från puben och var tämligen gladfulla, men det störde inte värst. De var ju glada. ("Men Göran, hihihi...")

Jag passade på, under tidiga morgontimmarna - innan det var så mycket folk i farten - att tömma toaletten, igen. Det är som sagt inte roligaste göromålet, men det ska göras, och det är lättare och mindre osmakligt att göra det innan den blivit allt för full.

Petra gläds åt frukost i Fridas soliga sittbrunn

Det är trängre mellan bryggorna än det ser ut å fotot
 Vi tog det litet lugnare den här morgonen eftersom vi tänkte att vi inte skulle så väldigt långt, men iväg skulle vi, så efter frukost och efter att ha provianterat litet i den hyfsat välsorterade lilla butiken i hamnen var det dags att försöka komma ut. Lättare sagt än gjort. Vinden låg på rätt in mellan bryggorna, vi behövde styra upp rakt mot den och det var som sagt väääldigt trångt. Försökte med att backa ur vår fålla ner i den tomma mittemot, lägga rodret rätt och motorn på tomgång för att med båtshaken skjuta från i fören, snabbt skutta akteröver och ner i sittbrunnen för att lägga i växeln och ge gas. I teorin en bra taktik, men det blåste för hårt. Innan vi fått styrfart hade vinden sett till att vi hamnade med fören mellan y-bommarna igen.

Grannen (Göran) kom till undsättning, fick tampen i fören och drog mot hamnöppningen. Vet inte hur vi skulle fixat det utan den hjälpen... Tack!

Härligt väder med strålande sol. Vinden låg åt rätt håll, men avtog alltmer och vi lämnade dessutom de mer öppna fjärdarna, så framemot efermiddagen fick vi ta motorn till hjälp. Seglen fick sitta uppe. Efter Furusund började finlandsfärjorna dyka upp, men vi hade litet tur och slapp dem i de allra tightaste sunden. Jag hittade dessutom, för åtminstone en stund, en alternativ led att följa, där vi helt slapp dem.

Så lämnar vi Linanäs sönderblåsta flagga bakom oss

Inga kommentarer: